Yaşam

Midye severler buraya! MasterChef midye dolma tarifi ve püf noktaları…

TV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye müsabaka programında bu hafta çekişmeli olarak devam ediyor. Yarışmacılar potaya girmemek için kıyasıya yarışıyor.

Bu akşam yayınlanacak olan kısımda yarışmacılar, dokunulmazlık oyunu için uğraş edecek.

Deniz mahsülleri seven vatandaşlar bugünkü kısmı heyecanla izleyecek. Yarışmacılar dokunulmazlık gayretinde midye dolma yapacak.

Ülkemizde Ege ve Marmara’da çok sık görülen, sokak lezzetlerinin başında gelen midye dolma tanımı araştırılmaya başladı. Pekala midye dolma nasıl yapılır? İşte yapılışı, gereçleri ve püf noktaları…

Midye dolma malzemeleri

  • 25 adet midye

İçi için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su

Midye dolma yapılışı

İlk evrede dış yüzeylerini bulaşık teli ile yeterlice temizleyin. Daha sonra geniş bir tencereye tek sıra dizin, 1 su bardağı su ile haşlayın.

Midyelerin ortasına bıçağın ucu girebilecek kadar açın ve midyeler süzün. Bu süreci yapmak için, midyelerin başında bekleyin. Zira içinin pişmemesi gerekiyor.

Midyenin içinde, latifeli denilen küçük bir yosun kesimi bulunur. Midyenin etine ziyan vermeden o parçayı koparıp temizleyin.

Yine hassas bir biçimde midyeleri soğuk sudan geçirin ve süzün. Böylelikle doldurulmaya hazır hale gelir.

Diğer tarafta ince kıyılmış soğanı sıvı yağda pembeleştirdikten sonra pirinç ve tuz ek edin, yarım su bardağı suyla pişirin. Lakin çok pişirmemelidir. Zira midyelerle de pişecek.

Pişen iç pilavın içine yenibahar ve karabiber ek edin. Midyeleri doldurmak için iki elle tutup bir kanadını aşağı çevirirken öteki kanadı üst çevirin. Bu süreç midyelerin orasında bulunan kasları yırtar ve midyeler doldurulduktan sonra pişerken açılmazlar.

Sonra her midyenin içine yarım yemek kaşığı pilav koyun ve üst üste gelecek biçimde kapatın. Tencereye yerleştirilen midyelerin üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirin. 1 çay bardağı su ek edin ve kısık ateşte 20 dakika pişirin.

Pişen ve ılıyan midyeleri ister dolaba koyup soğuttuktan sonra ister sıcak sıcak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Midye dolma püf noktaları

  • Midyelerin dış kabuğu düzgün bir formda temizlenmelidir. Bu kademede pak bir fırça kullanabilirsiniz.
  • Midyeler birinci haşlama etabında, yalnızca açılabilecek kadar suda bekletilmelidir. İçinin pişmemesine dikkat edilmelidir ve midyeler çabucak süzülmelidir.
  • Midyelerin kolay kolay açılması için, midyeleri birbirine bağlayan hudutlar kesilmeli ve içindeki yosunu temizlenmelidir.
  • Midye dolmanın iç pilavı, midyelerle de pişeceği için çok pişirilmemelidir.
  • Midyeleri doldurmak için; bir kanadını aşağı, başka kanadı üst çevrilmelidir. Bu süreç midyelerin orasında bulunan kasları yırtılmasını ve midyelerin pişerken açılmamasını sağlar.
  • Midyeler dikkatli bir formda tencereye yerleştirilmeli ve kısık ateşte pişirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu