Su verimliliği kampanyası başlıyor
İklim değişikliği nedeniyle su sıkıntısı yaşayan ülkemizde konut, iş yeri ve sanayide su kaybının önlenmesi, yasal altyapının oluşturulması, tarımda modern sulama sistemlerinin kullanılması ve kamunun artırılması amacıyla Su Verimliliği Kampanyası başlatılıyor. farkındalık.
“Su Verimliliği Kampanyası” çiftçiden sanayiciye, öğrenciden ev hanımına, özel sektörden tüm kamu kurum ve kuruluşlarına kadar toplumun tüm kesimlerini kapsayacak.
SU VERİMLİLİĞİ STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI BELGESİ AÇIKLANACAK
Su Verimliliği Seferberliği Tanıtım Toplantısında, Değişen İklime Uyum Çerçevesi kapsamında Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı Belgesi de duyurulacaktır.
Kamuya açıklanacak belgede, bugün yüzde 33,54 olan su kayıp oranının 2033’te yüzde 25’e, 2040’ta yüzde 10’a düşürülmesi için yapılacak çalışmalar yer alıyor.
Eylem planı ile coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılması, uzaktan algılama ve otomasyon, izole alt bölgelerin oluşturulması ve kayıt dışı kullanımların kayıt altına alınması gibi önlemler hayata geçirilecek.
Tarımda gece sulama uygulamaları ile buharlaşma önlenecek
Ayrıca eylem planı kapsamında havzaların su mevcudiyeti ve kuraklık koşullarına uygun artefakt desenleri planlanacak, iletim ve dağıtım sistemleri kapalı sisteme dönüştürülecek ve modern sulama yöntemleri kullanılacaktır. Gece sulama uygulaması yaygınlaştırılarak buharlaşma önlenecek, böylece tarımsal sulamada verim artırılacaktır.
Tüm bu uygulamalar sonucunda şu anda yüzde 49 olan tarımsal sulama verimliliğinin 2030’da yüzde 60’a, 2050’de yüzde 65’e, 2070’te yüzde 70’e ve 2100’de yüzde 75’e çıkarılması hedefleniyor.
Ayrıca eylem planı kapsamında sanayide su verimliliğinin artırılmasına yönelik hukuki, idari ve teknik altyapı güçlendirilecektir. Kullanılan suyun geri kazanım seviyesi artırılarak ve pak üretim teknikleri uygulanarak yüzde 50’ye varan su geri kazanımı sağlanacak.
KİŞİ BAŞI GÜNLÜK SU TÜKETİMİ 100 LİTREYE İNDİRİLECEK
Bireysel su kullanımında davranış değişikliği sağlamak için eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine hız verilecektir. Suyu verimli kullanmak için cihaz, ekipman ve aletler geliştirilecek ve kullanımları yaygınlaştırılacaktır. Bugün 146 litre olan kişi başı günlük ortalama su tüketimi, 2050 yılına kadar kademeli olarak 100 litreye düşürülecek.
GEDİZ HAVZASINDA SU KALİTESİ ARTIRILACAK
Gediz Havzası’ndaki su kaynaklarının büyüklük ve kalite açısından uygun düzeye getirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Mavi Gediz Eylem Planı da Su Verimliliği Seferberliği tanıtım toplantısında açıklanacak.
Entegre havza yönetimi yaklaşımının bir örneği olan Mavi Gediz Eylem Planı’nın uygulanması ile Gediz Havzası’ndaki su kaynaklarının büyüklük ve kalite açısından güzelleştirilmesi, sel ve kuraklıkların yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesi ve insan sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem korunacak ve havzadaki refah seviyesi yükseltilecektir.
seyhanajans.xyz