Haber

Bakan Kacır: Türksat-6A’nın testlerini tamamladık (2)

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 2024 MALİ YILI BÜTÇESİ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU TARAFINDAN KABUL EDİLDİ.

AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 bütçesi görüşüldü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Organize sanayi bölgelerine ilişkin sorulara ilişkin Bakan Kacır, “Bakanlığımızca kuruluş işlemleri tamamlanan 353 organize sanayi bölgesindeki 82 bin 764 sanayi parselinin şu anda 69 bin 446’sı yani yaklaşık yüzde 90’ı tamamlandı. Sanayicilerimize tahsis edilmiş olup, bunun 58 bin 192 adedi tahsis edilmiştir.” 5.704 adedi üretimde, 5.704 adedi inşaat ve 5.550 adedi proje aşamasındadır. Bu istatistiklerin altını o nedenle çizdim, yani toplam parsel sayısının yaklaşık yüzde 90’ını tahsis ettik, tahsis ettiğimizin de neredeyse yüzde 90’ı üretime geçti. Bu aslında organize edilmiş bir şey. “Bu da sanayi bölgesi uygulamasının etkin çalıştığını gösteriyor. Üretime giren parsellerde 2,5 milyon kişi istihdam ediliyor, geri kalan parsellerin tamamının üretime geçmesi halinde 3,5 milyona kadar istihdam öngörüyoruz” dedi.

’20 YILLIK DÖNEMDE SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİLİK ORANIMIZ YÜZDE 20’DEN YÜZDE 80’E ÇIKTI’

Bakan Kacır, milletvekillerinin savunma sanayine ilişkin sorularını şöyle yanıtladı: “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda olduğu bir gerçektir. Milli teknoloji hamlesi, Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlığı, geliştirme ve geliştirme yeteneği anlamına gelir. Yüksek teknolojiyi yerli ve milli imkanlarla üretmek ve rekabetçi olmaktır.” Türkiye’de milli teknoloji atağının öncü kolunun savunma sanayi olması tesadüf değil. Türkiye yaklaşık kırk yıldır terörle mücadele ediyor ve ne yazık ki bu mücadelede zaman zaman müttefiklerini de yanında göremedi. Zaman zaman sistemlerine erişemeyen bir ülke. Bu durum Türkiye’yi özellikle son 20 yılda kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hava, kara, deniz ve uzay sistemleri dahil olmak üzere savunma sanayindeki tüm kritik platformlarını yurt içinde ve milli olarak geliştirmeye yöneltmiştir. Bu dönemde savunma sanayinde yerlilik oranımız yüzde 20’den yüzde 80’e çıktı. Bu sayede birçok kritik platformumuzu yerli ve milli olarak geliştirme kabiliyetine kavuştuk. Milli Muharip Uçak Projesi 2023 yılının Mart ayında piste çıktı, ilk uçuşunu 2023 yılı sonunda sabırsızlıkla bekliyoruz. Hürjet projesi, Türkiye’nin yerli ve milli olarak geliştirdiği eğitim ve hafif muharebe jet uçağıdır. Bu yıl yine ilk uçuşunu Nisan 2023’te gerçekleştirdi ve performans testleri devam ediyor. Milli helikopterimiz Atak helikopteri üretimde ve kullanımda. Çok açık olalım, bu projelerden bir santim bile geri adım atmayacağız, aslında ülkemizde yaşayan her 85 milyon vatandaşımızın huzuru, refahı ve güvenliği için bu projeleri bugünden çok daha ileri noktalara kadar geliştirmeye devam edeceğiz. Türkiye, bağımsızlığımız için, geleceğimiz için.

‘BUGÜN PRESTİJİYLE HATTAN ÇIKAN TOGG ARAÇ SAYISI 10 BİNİ AŞTI’

Milletvekillerinin TOGG ile ilgili eleştirilerini ve sorularını yanıtlayan Bakan Kacır, “Türkiye’nin otomobili gerçekten milli bir gurur projesidir ve bugün prestijiyle bir başarı hikayesidir. Bugün TOGG araçlarının sayısı prestijiyle çizgiden çıkıyor. 10 bini aştı. Bu 60 yıllık bir hayalin gerçekleşme hikayesi ama aynı zamanda bu.” Bu büyük başarı öyküsünü yarınlara taşımak için hala yapmamız gereken çok iş olduğunu biliyoruz ve bugün birçok temsilcimizin gündeme getirdiği savunma sanayinde bilgi, tecrübe ve bilgi aktarımı, günümüzde bir hale gelmiştir. Togg’da somut bir örnek. Şu anda merkezde 112’si savunma sanayisinden olmak üzere 180 mühendisimiz çalışıyor. Bu merkezde yerli ve milli helikopterlerimizin kontrol bilgisayarlarından edindiğimiz tecrübe ile araç kullanıcı arayüzlerini kontrol eden bilgisayar donanım ve yazılımlarını geliştiriyoruz. Yine bu merkezde askeri uçaklarımızdan elde ettiğimiz merkezi kontrol bilgisayarını ve yazılımlarını geliştiriyoruz. “Togg’un merkezi kontrol bilgisayarı ve otonom sürüş sistemi tasarımını otopilot tasarım tecrübesiyle geliştiriyoruz” dedi.

Togg’un siyasi bir proje olarak tanıtıldığı yönündeki eleştiriler üzerine Bakan Kacır, “Bizim böyle bir çabamız yok, bir çabamız da yok ama Togg’un kimin ısrarıyla, kimin ısrarıyla hayata geçirildiğini milletimiz biliyor” dedi. tezi ve kimin sahipliğinde gerçekleştiğidir. Milletimizin 60 yıldır iktidarda olduğu bir gerçektir.” “O da biliyor ki, hayal olan milli otomobil projesi sonunda gerçek oldu. Devrim otomobilinin hikâyesini de biliyor. Bu nedenle geliştirdiğimiz projeleri ve yaptığımız aksiyonları sizlerin takdirine sunuyoruz. Takdir milletimizindir. Sonuçta kazanç milli bir kazançtır, 85 milyonun kazancıdır” dedi.

‘DÜNYA BANKASI VERİLERİNE GÖRE SON 6 YILDA BEYİN GÖÇÜNDE ARTIŞ VAR.’

Bakan Kacır, Milletvekilinin beyin göçüne ilişkin sorusuna şu şekilde yanıt verdi: “Bir kez daha değerli bir milletvekilimizin dile getirdiği, değerli beyinlerimizin bir kısmını Türkiye’ye geri getiremesek bile, bulundukları yerde değerlendirmemiz gerektiği yönündeki görüşüne saygı duyuyoruz. TÜBİTAK olarak da şu anda bunun hazırlıklarını yapıyoruz.” Beyin göçü istatistiklerinde ise Dünya Bankası’nın referans verdiği beyin göçü istatistiklerine göre 2023 yılı 179 ülke sıralamasında ülkemiz son 6 yılda 21 sıra yükselerek 112. sıradan 134. sıraya yükseldi. Beyin göçü istatistiklerinde, sıralamada ülkelerin daha da gerisinde olduklarını, “Bu da diğer ülkelere göreceli olarak daha az beyin göçü yaşadıklarını gösteriyor, yani aslında Dünya Bankası verilerine göre son 6 yılda beyin göçünde bir iyileşme var” dedi. yıllar.”

Görüşmelerin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 Mali Yılı Bütçesi kabul edildi.

Rukiye MEYVECİ / ANKARA,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu